Våren är välkommen!
Nu händer mycket varenda dag i naturen och i trädgården. Pionernas nya skott kikar upp som små röda tomteluvor o brukar kallas "näsor".
|
Pink Hawaiian Coral brukar växa till sig snabbast av alla sorterna. |
Ögonen är väldigt sköra o väldigt viktiga att du inte råkar trampa på så att de bryts av. Både tillväxt o blomning kan då utebli! Sätt gärna ett lågt buskstöd eller kanske en stenrad som en markering så att alla kan se att man inte ska trampa just där.
Om du märker att ögonen hamnat lite för djupt under jorden eller extra vintertäckmaterial så kan du försiktigt dra undan den jorden med handen. Men - försiktigt så du inte råkar dra bort näsorna.
Buskpionerna brukar visa knoppar redan i mitten av mars. Det kan många gånger hända att deras knoppar fryser bort pga stark sol o kalla nätter i mars. Om solen lockar upp dem för tidigt så bör man lägga på en skuggväv som skyddar knopparna både mot den starka o varma solen på dagen o kalla, frostiga nätter.
|
Paeonia Suffruticosa, "Black Wine" är en buskpion som troligen har knoppar i år. |
|
Paeona Suffruticosa, "Pink" är på god väg o har troligen en knopp i topp! |
Bland frösådderna kan man hitta små sköra groddar komma fram. Från den ena dagen till den andra sker tillväxt o det är nästan så man kan se växtkraften. Jag blir lika förundrad över detta fenomen varje vår!
Det är som ett lyckorus när jag ser att nya pionplantor kommer fram o kanske t.om. har knoppar på gång. Och jag blir lika glad när jag ser att gamla trogna plantor klarat vintern bra o har god tillväxt - som alltid.
Paeonia Chameleon, en hybridsvavelpion.
Frön köptes från Göteborgs botaniska 2012. För två år sedan planterade jag ut den på sin plats o där tycks den trivas bra! Nu väntar jag på att få se första blomningen!
Tänk om det blir knopp i år...
BESKÄRA PIONER PÅ VÅREN:
Jag klipper alltid bort alla stänglar på pionen under hösten. Det är för att undvika sjukdomar, mögel o botrytis som lättare kan uppstå om det är vått runtom pionen.
Men - alla Suffruticosa/buskpioner o Itoh sorter väntar jag med att
beskära/klippa ned till våren.
Här får man vara lite försiktig o avvakta med beskärning tills slutet på mars. Itoh kan nämligen få knoppar drygt 25-30 cm upp på stänglarna. Om anlagen kikar fram för tidigt så blir det oftast ingenting utav anlagen eftersom kylan gör de svarta. Men om det finns fina skott i slutet av mars så kommer det kunna utvecklas blommor där.
Likadant är det med buskpionen som vars grenar inte vissnar ner
o får anlag högt upp på grenarna.
Men det som blivit svart eller känn mjukt ska du klippa ned.
Det kan du göra i slutet på mars.
STÄDA UPP RUNTOM PIONEN
Ta bort vissnade löv som ligger nära inpå pionplantan. Det kan dels göra att plantan fryser eftersom löven är våta o dels kan det riskera sjukdomar som trivs i fukt.
Om du haft granris som extra skydd så tar du bort det så att ögonen kan komma upp fritt o inte hamnar inne i riset. Det kan bli skador när du ska dra bort granriset. Och det är inte heller bra om granriset tappar barren där pionen ska växa.
Titta över så att inte pionens rötter kommer fram när tjälen lossnar! Det är något som kan hända särskilt på de pionrötter som planterades hösten före o då inte hunnit etablera sig helt. Jorden kan lyfta upp rotknölen rejält o det måste du ha koll på o lägga på jord om det händer.
Om du ser ogräs eller frösådda plantor, komma upp mitt i plantan så ta bort dem nu. Om det är frösådda växter som kommer upp mitt i pionen så kommer det påverka pionen negativt. Ogräs är alltid lättast att ta undan innan det växt till sig.
|
Athena växer fint, trots flytt till ny plats i höstas. |
Däremot behöver man inte vara så rädd för andra vårlökar som växer nära pionen.
Jag har tulpaner, scilla, porslinshyacinter som kommer nära pioners växtplats men det tycks inte alls påverka pionens tillväxt. Vårlökarna hinner vissna ner innan pionen kommer upp ordentligt o det kan bara vara en fördel att pionen så småningom döljer de vissnade bladen fr vårens blomning.
GÖDNING PÅ VÅREN
Om gödning kan man tala länge om o det finns många olika sätt att göra o olika produkter att använda. Men oavsett så är tumregeln denna - om du gödslar för mycket så kommer det bara blad o blomningen uteblir.
Om man gjort plantering under hösten så behöver du inte alls tänka på gödning förrän längre fram. Man brukar säga att en ny pionplanta har fått så mycket näring med sig att det kan den leva på i 2-3 år.
På äldre pionplantor ger jag 1 msk algomin o 1 msk benmjöl.
Det är på de pioner som jag känner till att de trivs med att få algomin på våren som en extra skjuts till blomknopparna. Om du märker att det inte blir några knoppar så hoppa över algominet. Strö ut algominet en bit från själva centrum så att det kommer ut där rötter o sugrötterna kan tillgodogöra sig näringen.
På alla pioner strör jag 1 msk benmjöl tidigt på våren, i mitten av mars.
Benmjölet är långtidsverkande o innehåller mycket bra ämnen för all tillväxt.
Strö det en bit från pionen själva centrum så att de små fina sugrötterna kan dra till sig näringen.
Efter pionblomningen ger jag alla pioner en omgång med algomin igen.
Det brukar jag göra slutet av juli när alla blommat klart.
Och till hösten blir det en giva benmjöl så att de har bra näring till vårstarten.
KROSSAT SNÄCKSKAL och GRUS
Av gammal tradition o en tips från en äldre trädgårdsmästare för många år sedan så lägger jag krossat snäckskal runtom pionen. De som nyplanteras på hösten får snäckskal vid det tillfället o under våren kollar jag över alla pioner o ger dem där säckskalet letat sig ner i jorden.
Varför snäckskal? Jo, det tillför kalk på ett långtidsverkande sätt. Här på västkusten använde har man använt snäckskal som gödning i flera hundratals år. Jag köper krossat snäckskal på granngården där du hittar det bland hönsmaten.
Jag ser också över att det ligger grovt grus vid rothalsarna. Det är ett sätt att undvika botrytis angrepp som kan starta då stjälkarna är fuktiga.
Jag köper ett grus som heter "Halkfritt" som används till halkbekämpning. Gruskornen är ganska stora så att regnvatten lätt rinner bort. Om det är finkornig sand så kan det bli precis tvärsom - att sanden håller kvar fukten.
Kolla bara så att gruset INTE innehåller salt!
Då blir det helt förödande resultat.
|
Sunny girl har fått krossat snäckskal o grovt grus där stjälkarna så småningom ska komma fram
ETIKETTER o SKYLTAR
Efterhand insåg jag att det behövdes etiketter eller skyltar på alla mina pioner. När vänner kom på besök ville de veta sortnamn o då hände det att det blev "tomt i bollen".
Jag gjorde egna som jag plastade in o satte på en metallpinne.
(Ståltråden måste vara varmförzinkad så att den inte rostar).
De har fungerat jättebra o faktiskt hållit väldigt länge. De äldsta är 7-8 år o håller än.
När jag tar foto på mina pioner så inleder jag alltid med ett foto på etiketten/skylten.
På så sätt vet jag alltid att alla foton hamnar på rätt sort.
Sen har jag prövat olika material - plåtskyltar, kopparskyltar, zinkskyltar.
Viktigt är att du inte sätter dessa för nära plantan o råkar sticka ner metallspjuten in i pionrötterna! Och dessvärre tycker jag det är svårt att få plats med all information som jag vill ha med. Och så är det det där med att texta snyggt....
I år har jag hittat en ny modell gjord av plexiglas som ska bli spännande att pröva.
Nu är det bara att försöka plita ner lite snygg text.....
|