onsdag 12 september 2018

Pionblomningen startade med Glans 2018


PIONBLOMNINGEN STARTADE MED GLANS!

Jag har funderat på hur jag ska visa upp alla pioner. Tanken var att börja under våren - men hoppsan - nu är det höst! Ja, så fort kan tiden gå ibland när det är lite för mycket runt omkring.
Så därför är det verkligen hög tid att ta tag i lite bredare presentation för varje pion. Jag väljer att skriva in dem utifrån hur de öppnat blomman. Den 9 maj började pionblomningen o den varade till början av juni, alltså i 2 månader.

Året 2018 var ett ganska svårt år för växtligheten. Det var väldigt soligt, varmt o torrt-men pionerna mådde utmärkt, trots att vi inte kunde bevattna dem alls. Nu håller jag tummarna för att pionerna återhämtar sig till nästa nästa vår o då kommer med lika mycket blommor som i år.

Den första pionen som blommade här (med glans!) blev Glanspion, Paeonia Mairei.
Det var den första blomningen för denna frösådd. Fröerna köptes 2015 av Göteborgs botaniska konnässörsklubb o såddes då. Sen blev det att vänta i 3 år.

Man förstår att den fått sitt namn Glanspion, när man ser bladverket. Det glänser fantastiskt fint!
Normalt finns den vildväxande i bergsområden i Kina o den verkade trivas på denna platsen den fått där det är ganska sandig jord o i söderläge. Detta är alltså en vildart.

Blomtiden är mycket tidig - en av de tidigaste allmänt sett o en av de första som blommar hos oss. Höjden 60 cm innebär att den inte behöver något extra buskstöd.
Blomfärgen är ganska starkt rosalila när den precis öppnat sig. Men på några dagar har blomman bleknat till svagt rosa.
Blomformen är enkel, något nickande blommor
Blomstorlek 8-10 cm
Doften är svag söt doft.
Fröfertil - fröerna verkar vara lätta att gro - jag lyckades ju med det - och man kan använda den om man vill pröva sig fram att föröka nya sorter.




De galnsiga bladen har gett Paeona Mairei det svenska namnet Glanspion






















Söta pistiller är samlade i blommans centrum.






Efter någon dag bleknar blommans rosalila färg o
blir nästan vit sista dagarna.

 




 


























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar