torsdag 13 februari 2020

Hur väljer jag en pion? Vad bör jag tänka på?





BÄSTA PLATSEN ÄR I SOLEN

En pion måste få sol för att blomma bäst. Det bästa läget är om det är "vandrande sol" dvs lite skugga tidvis under dagen. Att plantera i norrläge o djup skugga fungerar inte. Man brukar säga att pionen behöver minst 6 timmar sol per dag.

Platsen ska helst inte vara utsatt för ständig blåst för det kan bli iskalla vindar under vår o höst som inte gynnar tillväxten.

Ju tidigare pionen blommar desto torrare om fötterna - dvs att vildarterna gärna föredrar mer grusblandad jord än andra.

Pioner klarar dock viss skugga under dagen.  Det kan påverka att blomningen blir mindre mängd o att stänglarna blir högre. Samtidigt kan det påverka att blomningsperioden blir lite längre jämfört om en pion placerats i söder i gassande sol hela dagen.




GOTT OM PLATS MELLAN

När du planterar så bör du hålla 1 meters avstånd till nästa planta oavsett om det är en pion eller annan växt. Med åren kommer pionen få ett stort omfång på 60-80 cm och rotsystemet kräver plats för att utvecklas gynnsamt. Om de hamnat närmare så går det så klart att ta upp o dela - men det är lite synd att behöva hålla på att arbeta extra eftersom pionen egentligen vill stå länge på samma plats.
Under markytan så växer rotsystemet o det breder ut sig lika mycket som pionbuskens omkrets ovanjord.

Att det finns gott utrymme mellan pioner är också viktigt för att undvika t.ex botrytis eller andra mögelsjukdomar. Om det kan blåsa fritt mellan pionerna så torkas jord o stänglar snabbt. Om det är för tätt o packat med växter så är risken stor att det blir stillastående fukt som orsakar mögel.



GOD AVRINNING ÄR A och O

Pionen får absolut INTE stå i fuktig jord under längre tid. Platsen kan gärna vara i en sluttning eftersom regnvatten då lätt rinner av. En lösning är att bygga upp en liten förhöjning när du planterar pionen. Jag gör alltid det eftersom det också förhindrar pionen att komma för långt ner i jorden. Du kupar upp jorden med ett par centimeter ovanjord o lägger ner pionen o täcker med jord så att roten hamnar 3-5 cm under jordytan.

För varje år hamnar pionroten lite längre ner o då får man titta så att den inte blir en fördjupning där vatten kan samlas. I sådana fall måste du lyfta upp pionen annars kommer rötterna att ruttna utav regnvattnet. Om pionen hamnar för djupt kan det också göra att blomningen helt uteblir.


'My Love'



VÄLJA PION UTIFRÅN ARTERS BLOMNINGSPERIOD 

Allra först blommar buskpionerna som startar pionsäsongen i början på maj månad.

Vildarterna t.ex dillpion, blommar alltid först. Här på västkusten i zon 2-3 startar blomningen ungefär andra veckan i majmånad.

Därefter blommar hybrider - pioner där den ena plantan tillhör P. lactiflora o den andre parten en vildart. För hybriderna brukar blomningen starta i mitten av maj - mitten av juni hos oss

Itoh pionerna är en hybridart o deras blomning brukar komma igång i början på juni o varar betydligt längre än luktpionens blomperiod. Det är inte ovanligt att blomningen varar i 6-8 veckor. Ju äldre Itoh pionen är desto större knoppbildning blir det o därmed längre blomperiod.
 .
Lukt/Doftpionerna, P. Lactiflora startar blomningen väldigt olika. Det brukar stå "tidig", "mellan" eller "sen" som ett riktmärken. Men det kan vara ännu mer detaljerat såsom "extra tidig" eller "mycket sen". De börjar sin blomning i juni o de flesta blommar "mellan" o det är ungefär runt midsommar.

Om man har flera trädgårdsland så kanske du vill att någon pion blommar i varje land. Du kan blanda alla arter utan problem, men ju tidigare blomning desto varmare och torrare plats. Det finns vildarter som allra helst växer i grus eller kalk o där trivs inte luktpionen lika bra. Om du kanske vill samla alla vildarter på en plats så att det blir "buskland" efter blomningen.



VILKEN FÄRG o FORM

Ja, det finns något för alla! Enkla, semifyllda, helt fyllda, cupcake/bombformad. Och de finns i alla dess färger. Det mesta handlar om vilken smak du själv tycker om. Men några bra tips att fundera på kommer här.

'Red Charm'


HÖJD

Titta på vilken höjd det står att pionen ska nå. Det kan skilja sig några centimeter från det vanligaste höjden till den plats du har. Men om det står 110 cm kan du förvänta dig att den kommer nå 100 cm.
Placera de högre lite längre bak så att ingen liten sötnos blir skymd. Men - det kanske är så att du har en hybrid längre bak, eftersom den blommar före en "sen" luktpion.

Jag kan verkligen rekommendera dig att göra en förteckning i Excel blad där du använder kolumner för pionens namn, färg, form, höjd mm. Du kan lägga till kolumner efterhand som du tycker att du behöver fylla på fakta.




FÄRG

Det är en smaksak men det kanske finns en del färger som inte passar så bra tillsammans. Om du t.ex har en chockrosa så kan det skära sig att placera en orangeröd intill. Men om det är några meter emellan plantorna o du planterar en annan vit perenn emellan så kan det fungera bra ändå.

Välj inte att placera endast en enda färg för då blir det lite "platt". Jag själv gjorde det felet med att placera flera mörkröda tillsammans. Men när blomningen kom igång såg jag inte varje blommas skönhet - det behövdes helt enkelt något vitt för att lyfta upp de röda nyanserna.


'Old Rose Dandy'





NYANSER

Röda nyanserna är den färg som jag tycker är svårast eftersom när det står "röd" så kan det vara med inslag av blått o då blir blomman rödlila. Den kan ha gula inslag o får en orangeröd nyans. Eller bruna inslag o bli mörkt vinröd. Om du vill köpa en "röd" pion så jämför med flera odlares hemsidor för att få en uppfattning om vilken nyans det är. Och det kan skilja sig om fotot är taget på morgonen eller i skarp sol mitt på dagen. Och självklart spelar det också viss roll vilken dator eller mobil du själv tittar i när du studerar färgen.

Jag kan nog hävda att de orangeröda och rödlila pionerna skär sig gentemot varandra o bör inte hamna i närheten av varandra.

Många pioner ändrar färg när de mognar. Väldigt många utav vita öppnar sig som pastellrosa eller svagt gula nyanser men bleknar till vitt. Oftast händer den förvandlingen på bara en dag o därför lägger man inte märke till det. Men för en del sorter kan det dröja av någon dag innan nyansen skiftar till helt vit.

Utav de röda sorterna kan de blekas fr röd till en mörkt rosa eller rödlila nyans. En del kan bli väldigt bleka o tappa den röda färgen helt o hållet. En del av de gula pionerna bleknar till krämvit eller ljusgul färgton. Ibland kan det tydligt framgå om pionen håller färgen eller bleknar, men det är inte alltid det skrivs ut.

Om pionen är planterad åt söderläge o exponeras hela dagen utav sol, så kan det påskynda att de bleknar mera o tappar sin färg.


'Sarah Bernhardt'



FORMEN ÄR EN SMAKSAK

Formen o färgen är en smaksak. Titta på vilken blomform du gillar bäst o det går utmärkt att blanda o variera formerna i samma land. En fylld kan förhöja en enkel skir blomma o vice versa. Men lite praktiska saker kan du tänka på ändå. Om blomman är väldigt stor så kan den behöva extra stöd för att orka hålla uppe blomman o inte ligga platt på marken. De enkla är ofta stabila men det finns en del som blir extra höga o även då kan det behövas lite mekanisk hjälp.

En del sorter ändrar sig med åren o blir mer o mer fyllda. Man kan känna sig lurad om man förväntat sig en rosa stor välfylld blomma - men det man ser i sin trädgård är en halvfylld. Men det är ganska vanligt att det behövs ett par år för dem att etablera sig o börja leverera "riktiga" blommor såsom på bilden i katalogen. Det är olika hur ärliga odlarna/säljarna är med att säga hur lång etableringstiden brukar vara.

Och ibland händer det att vädret påverkar att det blir halvfyllda istället för fyllda om det t.ex är extrem torrt det ena året.

'Salmon Dream'




DOFTEN

Ja, likadant är det en smaksak om man gärna vill ha en doftande luktpion eller inte. Tänk på att ordet "Luktpion" eller "Doftpion" inte innebär att det är en doft! Det betyder att det är utav arten Paeonia Lactiflora. Men ganska många Luktpioner är doftande. Bland hybridsorterna är det inte så vanligt med doft. Likaså bland de röda är det färre som har doft.

Personligen vill jag gärna få känna en god doft när jag studerar en pion - men ibland kan man bli lite förvånad när doften är stark o skarp ammoniak. Det är svårt att beskriva hur en pion doftar eftersom det är lite personligt hur var o en upplever doften. Men jag brukar tänka att det finns en del dofter som den påminner om - t.ex schersmin, liljekonvalj, citrus, rosor osv.

Även doften kan påverkas utav vädret o det kan skilja mellan om du stoppar näsan i pionen på morgonen, mitt på dagen eller kvällen. Det finns pioner som doftar underbart på morgonen - men ingenting på kvällen eller tvärsom. Det finns de som kan få en stark doft mitt på dagen då solen gassar o det är varmt, men när det svalnar av framträder en himmelskt god doft. Så det gäller att dofta vid "rätt pion vid rätt tidpunkt".

En regnig dag blir det inte så mycket doft ute i pionlandet - men om man hunnit ta in ett par pioner till vasen kan hela huset fyllas av en himmelskt god väldoft!









TIPS OM OLIKA PIONSORTER HITTAR DU:

Titta gärna in på min hemsida där jag presenterar pionsorter som vi har i vår trädgård.
Du hittar den här: www.pionlyckan.se

Om du vill ha en bredare förteckning så gå till svenska pionsällskapets pionregister som du hittar här:
www.pionisten.se










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar