måndag 11 december 2023

 

Varför just pioner?

 

Att det blev just pioner har dels med att jag alltid tyckt om s.k "torparväxter". Alltså perenner som är överlevare o det är verkligen pionen!

De är väldigt friska o drabbas sällan av sjukdomar såsom t.ex rosor. Dessutom är de inte så attraktiva för djur såsom rådjur, harar, sorkar som annars kan ge besvär i trädgårdar.

De kräver inte mycket skötsel, förutom vid plantering o placering då man ska tänka till o göra rätt med väldränerat o gärna mycket sol. De är långlivade som få andra perenner!

Det finns uppgifter om att en pionplanta kan leva i mer än 100 år. Man har hittat blommande pioner som vuxit vid övergivna hus - alltså utan gödsling o pyssel av människor.

Det finns en pion för varje person - enkla, fyllda, halvfyllda, fluffiga, stora eller små blommor, höga eller låga buskar. Och de finns i alla dess färger förutom blå!

 


 

Mångfald av pioner

   I vår trädgård finns främst gammaldags doftpioner, Paeonia Lactiflora och bondpioner, Paeonia x Festiva. Men även buskpioner, Paeona Suffruticosa mfl,  

Flera sorters vildarter såsom Rosenpion, Paeona Veitchii, Itoh pioner som är en hybrid/korsning mellan buskpionen o doftpionen. Från allra första början var alla arter vilda men med åren har vi plockat in pioner i trädgården o förädlat o korsat olika arter med varandra.

Det sker också ibland vetenskapliga ändringar i namnen. Ett exempel är buskpioner som benämndes "Rockii" som numera ska benämnas Purpurfläckig pion i Ganzu gruppen.

Kolla gärna i SKUD register (Svenka Kulturväxtdatabas) för uppdateringar.

 

Bondpionen benämndes Paeonia Officinalis men numera ska den benämnas Paeonia. Festiva.

Många gånger lever båda benämningar kvar parallellt över ett par år.

Det är extra viktigt att känna till att det ibland sker ändringar, om du läser äldre faktaböcker ena gången o nya böcker en annan gång, så kan det bli lite klurigt tills man kommer på att det ändrats.

Till "vardags" kanske du aldrig använder artens hela namn - men om du vill skaffa dig en speciell pion kan det vara viktigt att känna till vilken art det rör sig om. Likaså kan det vara viktigt att känna till arten vid plantering eftersom en del arter, särskilt vildarter, kräver vissa förutsättningar för att kunna blomma.


Högt uppskattade pioner

 

Förr i tider var pionen en växt som oftast delades när barnen gifte sig o flyttade till egen gård/hus/torp.

Den röda o vita pionen Paeonia x Festiva fick i dagligt språk namnet Bondpion eftersom den fanns representerade närapå invid varje gård på landsbygden.

Den fanns ofta med i brudbuketten eftersom den så passande blommar kring pingst o midsommar då många bröllop begavs. Men sen har den nog hamnat i glömska p.g.a myten att "det tar så många år innan den blommar", vilket inte är sanning.

En del sorter behöver lite längre etableringsperiod än andra o en del kan blomma redan första året efter planteringen. 

 

Helt klart är att det är en myt att man får vänta årtionden 

på att en nyplanterad pion ska blomma!


              Bara glöm det!



Från Pionjär till Pionist

 

När jag började odla fler o fler pioner kände jag mig många gånger villrådig. Dels såldes de oftast bara under våren, trots att jag hört av de äldre att det är på hösten som de ska flyttas...

Det fanns inte så mycket fakta om växterna o ibland gjorde jag experiment såsom en pionjär. I många år eftersökte jag någon förening med pionen som specialitet. Till sist höll jag på att ge upp tills jag av ren tur en dag kom i kontakt med Svenska pionsällskapet som då precis bildats o året var 2013. Och då blev jag självklart en medlem o därmed en s.k Pionist.




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar